Eén op de drie kinderen in Nederland heeft een tekort aan vitamine D.

  • Geplaatst op
Eén op de drie kinderen in Nederland heeft een tekort aan vitamine D.

Eén op de drie kinderen in Nederland heeft een tekort aan vitamine D. Ongezond eten en voor de tv hangen in plaats van buitenspelen zijn de grootste boosdoeners.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder 4000 kinderen van 6 jaar. Bij 6 procent van alle kinderen gaat het om een ernstig tekort. Onder niet-westerse kinderen loopt dit percentage zelfs op tot 20 procent.

Dat het verschil tussen westerse en niet-westerse kinderen zo groot is, komt wellicht door de huidskleur. Mensen met een getinte of donkere huid maken vanwege de pigmentatie minder snel vitamine D aan. Maar ook de leefstijl kan een rol spelen.

Vitamine D is zowel een voedingsstof als een hormoon en zit in voedingsmiddelen zoals vette vis, halvarine en margarine. Het lichaam kan de stof ook aanmaken wanneer de huid voldoende zonlicht krijgt. Vitamine D zorgt voor gezonde sterke botten en tanden en de ontwikkeling van het afweersysteem. Ook verkleint het mogelijk de kans op het ontwikkelen van astma en allergieën bij kinderen.

In Nederland geldt al jaren het advies om kinderen tot 4 jaar extra vitamine D te geven. Kinderen met een donkere huid of die niet veel buiten komen, zouden ook na hun 4de jaar druppels of tabletjes moeten innemen. In de praktijk is gebleken dat minder dan de helft van de kinderen supplementen krijgt op 1-jarige leeftijd.

Bron: https://www.ad.nl/gezond/kinderen-kampen-met-tekort-aan-vitamine-d~a6a58e4a/?referrer=https://www.google.com/