Onmisbare vitamines en mineralen voor Osteoporose preventie

  • Geplaatst op
Onmisbare vitamines en mineralen voor Osteoporose preventie

Osteoporose

Osteoporose, ofwel botverzakking, komt op vrij grote schaal voor, vooral bij vrouwen. Een belangrijke oorzak kan zijn dat tijden de zwangerschap en gedurende een periode dat borstvoeding wordt gegeven veel calcium wordt gebruikt voor de vorming van het beendergestel van de baby. 

Als dit extra verbruik niet vanuit de voeding wordt gecompenseerd, wordt kalk onttrokken aan de botten van de moeder, waardoor het ontstaan van osteoporose wordt bevorderd. 

Vooral op oudere leeftijd lopen vrouwen een verhoogd risico op botontkalking. Dat komt omdat de bescherming tegen osteoporose door de geslachtshormonen dan wegvalt.

 

Vitaminen en Mineralen 

Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten en spieren. Het is met afstand de bekendste voedingsstof die we nodig hebben. Maar zonder een aantal andere stoffen heeft ons lichaam niet zoveel aan calcium.

Om ervoor te zorgen dat calcium zijn werk kan doen én dat het geen negatieve bijwerkingen heeft, zijn tevens voldoende , vitamine D, vitamine K en magnesium nodig. 

Vitamine D ondersteunt de opname van kalk en heeft daarnaast vele andere gezondheidsbevorderende effecten.

Nog belangrijker is vitamine K. Deze vitamine bevordert het transport van calcium uit de bloedvaten, naar de botten.

Magnesium is een onmisbaar voedingsmineraal dat noodzakelijk is voor de calciumstofwisseling en voor vele anders belangrijke functies.