Waarom vitamines geven aan een pasgeboren baby?

  • Geplaatst op
  • Door Laveen
Waarom vitamines geven aan een pasgeboren baby?

Direct na geboorte

Geeft je verloskundige de baby vitamine K. Met deze hoeveelheid kan hij een week vooruit. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling.

 

Vitamine K

Elke baby wordt geboren met te weinig vitamine K. Dat komt omdat die maar in heel kleine concentraties via de placenta bij de baby komt. Ook heeft een baby nog onvoldoende darmbacteriën waardoor hij ze nog niet voldoende zelf kan aanmaken.Vitamine K is belangrijk voor een goede bloedstolling. Een tekort kan namelijk bloedingen geven.

Pas na 3 maanden maken baby's zelf vitamine K aan. Geef je volledige borstvoeding? Dan moet je vanaf dag 8 na de geboorte tot je baby 3 maanden is, elke dag vitamine K druppels geven. 

 

Vitamine D

Het advies in Nederland is alle kinderen van 0 tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven, ongeacht de voeding. Of je nu fles- of borstvoeding geeft, je baby heeft dus extra vitamine D nodig. D Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.

Heeft je kind een donkere of getinte huid, dan kun je na z’n vierde verjaardag het beste gewoon doorgaan met het geven van extra vitamine D. Bij een donkere huid werkt de opname door zonlicht op de huid namelijk minder goed.

 

Te veel vitamines binnenkrijgen?

De maximale hoeveelheid vitamine D is voor kinderen tot 1 jaar 25 microgram per dag. Voor vitamine K is er geen bovengrens.