Wat is de functie van vitamine A?

  • Geplaatst op
Wat is de functie van vitamine A?

Vitamine A is een voor het afweersysteem en voor vele functies onontbeerlijke voedingsstof. Deze vitamine speelt ook een belangrijke rol bij de groei en instandhouding van verschillende lichaamsweefsels. 

 

De gunstige invloed op het afweersysteem (vitamine A wordt wel de anti-infectie vitamine genoemd) kan de gezondheid zeer ten goede komen. Aangenomen wordt dat deze immuun stimulerende effectiviteit te danken is aan activering van de thymusklier. 

 

Vitamine A is verder bekend vanwege zijn anti carcinogene (dat will zeggen kanker bestrijdende) werking, die wordt toegeschreven aan het gunstige effect van de vitamine op de celdifferentiatie. 

 

Ook kan vitamine A bijdragen aan een blijven goed gezichtsvermogen. Met behulp van deze nutriënt kan gezichtspurper wordt gemaakt, een stof die bij zwak licht nodig is voor de goede werking van het netvlies. Vermoeide ogen en hoofdpijn kunnen te wijten zijn aan een door onvoldoende vitamine A veroorzaakt tekort aan gezichtspurper. 

 

Vitamine A speelt tevens een belangrijke rol bij de ontwikkeling en instandhouding van verschillende lichaamsweefsels. Ruime beschikbaarheid van deze vitamine bevordert de gezondheid en goede conditie van de huid, het haar, de nagels en de slijmvliezen. Ook voor de bosontwikkeling en de lichaamsgroei is vitamine A nodig.